نمایش زمانی طیف صوتی کلمهء bat ( B,C )مشاهده میشود که درمحدودهءزمانی سمعک فوناک40 میلی ثانیه که مربوط به صدای واکهء a میباشد، طیف سیگنال وضعیت ثابتی دارد
طراحی شده است (بطور مثالFourier Trans Form یاFFT )انجام داد.
بزرگترین دستهبندی که برای سیگنال در نظر گرفته میشود تقسیمبندی سیگنالها به اصوات پریودیک و
آپریودیک است.
اصوات آپریودیک به دو گروه اصلی تقسیم میشوند:
اصوات پریودیکی که بسیار کوتاه مدت یا لحظهای هستند که تن برست (Tone burst ) و گاهی به نوان تن پیپ نیز نامیده میشوند (Tone Pips ) این اصوات به دلیل اینکه پریودیک هستند حس مشخصی از فرکانس را منتقل مینمایند و فقط بدلیل لحظهای بودن جز اصوات آپریودیک قرار گرفتهاند. بدیهی است چون حس مشخصی از فرکانس را منتقل مینمایند از نظر طیف فرکانسی سینوسی یا پیورتن هستند. لذا اگر
زمان آنها افزایش یابد یک موج تن برست مبدل یک موج پیورتن خواهد شد. اصوات آپریودیکی که طیف
فرکانسی وسیع دارند و الگوی ارتعاشی آنها نامنظم است مثل امواج نویز سفید (White noise ) که شامل همهی فرکانسها میشود (نویز سفید در امواج نورانی مشابه رنگ سفید است).
اصوات آپریودیکی غیر سینوسی که طیف مجموعهی آنها وسیع و گسترده است . لذا احساسی که در شنونده بوجود آورند غیر تونال و ناخوشایند است. احساس طنین گفتار یا درک فرکانس (Pitch Discrimination ) توسط واکهها بوجود میآید که وابسته است به کم فرکانسترین یا پر انرژیترین موج سینوسی سازندهی یک مجموعهی آوایی است بطور مثال در سیلاب با، پا، تا، واکهی آ که انرژی بیشتری نسبت به همخوانهای ب، پ و ت دارد، حس فرکانس را منتقل مینماید صدای آ در اینجا به عنوان فرکانس حامل (carrier Frequency ) یا فرکانس پایه (Fundamental ) میباشد.
صداهایی که در گلو به یاری لرزش تارآواها ساخته شود واکه گفته میشود.واکههای فارسی شش تا هستند که سه تایشان کوتاه و سه تایشان بلند نام دارند.